Liikunnasta hyvinvointia

Minulla on ollut elämäni aikana hyvin ristiriitainen suhde liikuntaan. Nuorena kävin lenkillä ja pakotin itseni juoksemaan ”hietsunlenkin” uudestaan ja uudestaan putkeen. Turrutin teini-iän myllerrykset ja vaikeudet rääkkäämällä itseäni.

Jossain vaiheessa herkkujen syönnin vastapainoksi pakotin itseni tekemään x-määrän vatsalihaksia tai kyykkyjä. Tai juoksemaan.

Hieman vanhempana taas koin liikunnan aivan turhaksi ja liikkujat turhamaisiksi.

Elämässäni oli kausia, jolloin en liikkunut yhtään ja kausia jolloin treenasin jopa yhdeksän kertaa viikossa.

Nuorempana olin lievästi ylipainoinen. En saanut siitä kommentteja, mitä nyt muistan mummon ylpeänä esitelleen minua ”skrodea” maatalouskoululaista tutulleen. Ylipaino ei ole mieltäni järkyttänyt, mutta fyysisesti minun oli huono olla.

Kesähelteillä reidet hankasivat toisiinsa niin, että pahimmillaan iho kului rikki, kuten myös housut. Väsyin nopeasti ja selluliitti oli välillä kivuliastakin.

Muutama vuosi sitten painoni tippui yllättäen 20 kiloa. Sain tehdä töitä, etten mennyt alipainon puolelle. Olin silti edelleen väsynyt.

Lisäsin aamukahviin voita, öljyjä ja raa’an kananmunan antamaan lisäenergiaa. Ruokiin laitoin ylimääräistä rasvaa, kermaa, kananmunia.

Se auttoi. Sain energiaa ja painoa ylöspäin. Hiljalleen myös löysin liikunnalle uuden merkityksen. En enää kontrolloinut sillä tunteita, vaan sain siitä hyvää oloa. Lisäksi liikunta toi kaivattua tukea skolioosi-selälleni ja polvilleni.

Muistona ylipainosta minulla on lantiolla ja reisissä ylimääräistä nahkaa ja arpia, mutta ne myös muistuttavat menneistä ajoista.

Nyt voin sanoa nauttivani liikunnasta, saan siitä hyvän olon ja mielen. Vaikka tilan työt ovat fyysisiä, ei ne yksistään riitä pitämään minua kunnossa. Ja toisaalta, niistä hommista tulee aika yksipuolista liikuntaa, kun päivästä toiseen kannan kilotolkulla vettä ja heinää eläimille, luon lantaa ja laitan kasvimaata tai teen polttopuita.

Viimeisimmäksi olen innostunut barresta ja kouluttaudunkin parhaillaan barre-ohjaajaksi. Minun oli tarkoitus tässä kuussa alkaa vetämään barre-tunteja, mutta korona viivästyttää sen toteutumista.

Muita lajeja mitä tällä hetkellä teen on baletti, pilates, kehonpainotreenit, kuntosali, kahvakuula, kehonhuolto (josta olen alkanut kehittelemään omanlaista konseptia), sekä koirien kanssa lenkkeily.

Jos kroppa antaisi myöten harrastaisin myös crossfitiä. Tällä hetkellä kuitenkin on vielä selän ja polvien kuntoutus menossa, enkä halua ottaa takapakkia niiden suhteen.

Miksi sinä liikut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *