Yle: Omavaraiset

Sain ennakkoon katsottavaksi Ylen kolmiosaisen sarjan Omavaraiset. Sarja tulee koko kansan katsottavaksi Yle Areenassa maanantaina 6.4. ja TV2:lla maanantaina 13.4.

Sarja on toimittaja-dokumentaristi Riikka Kaihovaaran ohjaama
Kuva: Yle/pressikuvat

Olin todella innoissani kuullessani, että sarja vihdoin tulee ulos. Monella on todella vääristynyt käsitys omavaraisuudesta ja siihen pyrkivistä ihmisistä, joten koin nyt tilaisuuden tulleen raottaa kansalle tätä mystistä maailmaa.

Pakko kuitenkin sanoa, että ensimmäinen reaktio sarjan katsottuani oli pettymys. Sarjassa oli niin vähän omavaraisuutta kuin olla ja voi. Sarja tuntui ennemminkin käsittelevän kunkin henkilön mielentilaa.

Kuvauksesta oli saatu mahdollisimman karu ja luotaantyöntävä. Tunnen Facebookin ihmeellisen maailman kautta kaksi sarjan henkilöä ja tiedän, että heillä olisi ollut kansalle paljon enemmän annettavaa. Minua jäi harmittamaan millaisena sarja heidät näyttää.

Se on varmaa, että sarja tulee kirvoittamaan paljon keskustelua. Ja sen tiedän, että mielikuva omavaraisuudesta tuskin paranee tämän sarjan katsottuaan.

Rainer on tullut minulle tutuksi vuosien saatossa Facebookin omavaraisuusryhmien kautta. Rainer on kuin valtava tietopankki, joten sarjan pintaraapaisu omavaraisuudesta harmitti.
Kuva: Yle/pressikuvat
Erjankin tiedän Facebookin kautta. Hänelläkin olisi ollut paljon enemmän annettavaa, kuin vain lampaiden pito ja villan kehräys.
Kuva: Yle/pressikuvat
Milka ja Jussi olivat minulle aika uusia tuttavuuksia. Heidän osuutensa sarjassa toi hieman valoa siihen sarjan ankeuteen. Jotenkin minun oli helpoin samaistua heihin.
Kuva: Yle/pressikuvat

Toivon, että joskus tulisi laajempi kuvaus omavaraisuudesta. Ihmiset kokevat omavaraisuuden eri lailla. Jollekin se on leivän leipomista kaupasta ostetun leipäpussin sijaan. Jollekin se on bunkkerin rakentamista ja täyttämistä säilykkeillä. Minulle se on perustarpeitteni tyydyttämistä elämän joka osa-alueella ilman rahaa, omalla työpanoksellani olemassa olevia resursseja hyödyntäen ja luontoa kunnioittaen. Ja kyllä, sataprosenttinen omavaraisuus ei ole Suomessa mahdollista, enkä sellaiseen pyrikään.

Kuitenkin esimerkiksi nyt koronaviruksen myötä Facebookin omavaraisuus-ryhmiin on tullut ryntäys ja liittymiskysymyksissä toistuu huoli yhteiskunnan omavaraisuudesta ja kriisitilanteissa selviytymisestä. Ja samaan aikaan tiedän, että olen tehnyt oikean ratkaisun muuttaessani maalle ja ostaessani tämän tilan.

No nyt lähti juttu rönsyilemään. Tämä on aihe mistä voisin kirjoittaa vaikka ja kuinka paljon ja kirjoitankin. Minulla on tekeillä kirja omavaraisuudesta, mutta se tuntuu Iisakin kirkolta niin laaja-alaisen aiheen vuoksi ja tulee olemaan monen vuoden projekti.

Laitan alle linkkejä muiden samasta aiheesta kirjottaneiden bloggaajien teksteihin:

#yleomavaraiset

https://www.korkeala.fi/yle-omavaraiset/

https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/04/yle-omavaraiset.html

https://tsajut.fi/yleomavaraiset/

https://pienenpienifarmi.com/?p=1237

https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/ylen-omavaraiset-#yleomavaraiset

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/04/yle-omavaraiset.html

http://www.sorakukka.fi/?p=1004

https://varmuusvara.blogspot.com/2020/04/yle-omavaraiset.html

7 thoughts on “Yle: Omavaraiset”

  1. Olen kanssasi samaa mieltä, että sarjan henkilöillä olisi ollut hyvin laajasti annettavaa. Pidän harmillisena sitä, mihin sarja painottui. Olisin suonut sen käsittelevän enemmän omavaraisuutta käytännössä. Kuvaus ja laatu sen sijaan olivat todella hyvät.

  2. Omavaraisuudesta on todella paljon väärää kuvaa eikä näin esitetyt dogumentit paranna asiaa ollenkaan. Päinvastoin. Ohjelmasta olisi voinut saada paljin miellyttävämmän kun olisi keskitytty enemmän siihen itse tekemiseen ja asioihin mitkä liittyvät omavaraisuuteen eikä ihmisten mielentiloihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *