Superfoodit – miksi? Ja hieman muuta pohdintaa

Ruisleipää, mustikoita, puolukoita. Kyllä niillä pärjää. Purkista vähän monivitamiineja, kun ei pärjääkään.

Joskus ajattelin, että on aivan turhaa ostaa maapallon toiselta puolelta rahdattuja superfoodeiksikin kutsuttuja ruoka-aineita. Söin kiltisti purkista rautaa, vitamiineja, kalsiumia ja milloin minkäkin puutostilan ollessa päällä. Ja sitten oksensin ja kouristelin lattialla. Valmistajalle soittaessani vastaus ”joo näitä tulee aina välillä”. Että mitähän mahdoin suuhuni pistää?

Nyt olen siinä pisteessä, että en saa alas menemään ollenkaan vitamiinivalmisteita. Ja miksi tarvitsisi? Miksi superfoodit olisi huonompi vaihtoehto?

Muutama vuosi sitten mediassa oli haloo vitamiinivalmisteiden virheellisistä sisällöistä, vitamiinipitoisuuksia olikin ilmoitettua vähemmän. Yksi, minunkin käyttämäni ja siitä oireita saanut, vitamiinivalmiste vedettiin apteekeista myynnistä.

Missä pillerit valmistetaan? Mitä kaikkea muuta ne sisältävät?

Entäpä sitten vaikka parapähkinä? Juu se rahdataan Brasiliasta asti, mutta se ei sisällä mitään muuta kuin sitä itseään. Ja jo kaksi pähkinää riittää tyydyttämään päivittäisen seleenintarpeen. Mausta tulee mielleyhtymä hikiseen lenkkariin, mutta en oksenna siitä, eikä vatsani kouristele.

Spirulina. Merilevää, joka sisältää rutkasti rautaa, proteiinia, kuituja, B12-vitamiinia ja kalsiumia. Eikä sisällä mitään täyteaineita. Enkä taaskaan oksenna. On jopa siedettävän makuinen.

Nokkosen siemenet auttavat minulla paremmin endometrioosiin, kuin mitkään lääkkeet. Nokkosen siemeniä saan onneksi ihan omalta tontilta, mutta pakko tässä mainita, koska niistä on ollut niin iso apu.

Hiukseni ja kynteni voivat todella hyvin tällä hetkellä. Olen myös jättänyt kahvin ja sokerin pois ruokavaliostani (toki välillä herkuttelen ja etenkin jäätelöllä näin kesähelteillä). Smoothieen, puuroon yms. käytän tuoretta, käsittelemätöntä vuohenmaitoa, koska sitä tulee nyt yllinkyllin. Muuten en maitoa käyttäisi.

Vielä on ruokavaliossani hiomista. Kahvin poisjättäminen auttoi jo paljon IBS:n oireisiin, mutta esimerkiksi vesimeloni ja mansikat, joihin olen aivan hulluna, aiheuttavat kiusallisia ja kivuliaitakin oireita.

Kahvin poisjäämisestä olen muutenkin varsin tyytyväinen, sillä kahvi on todella epäeettistä ja -ekologista. Toki myöskin monien superfoodeiksi miellettyjenkin tuotteiden taustat eivät kestä kunnolla päivänvaloa, mutta kahvi nyt on täysin turha ylellisyystuote.

Tekstini ja syömiseni voivat vaikuttaa ristiriitaiselta ja en todellakaan halua syyllistää ketään esim. kahvin juomisesta. Usein täytyy valita kahdesta huonosta vähemmän huono ja joskus taas muutokset vaativat aikaa, perehtymistä ja asennemuutoksen. Se, tarvitseeko kaikesta ”ylellisyydestä” luopua onkin sitten jo niin monimutkainen asia, että en siinä lähde ketään neuvomaan tai komentelemaan.

Olen huomannut välillä sen, että kertoessani elämäntavoistani ja syömisistäni, kuulija on saattanut nousta varpailleen ja puolustuskannalle. Haluankin muistuttaa, että meistä jokainen tekee itse omat päätöksensä, omat valintansa, eikä tekstini ole tarkoitettu saarnaksi tai ainoaksi oikeaksi tavaksi elää (halusin sitä tai en).

Itse pohdin paljon eettisiä ja ekologisia näkökulmia arjessani ja yritän etsiä mahdollisimman kestäviä ratkaisuja. Joskus muovikääre eksyy sekajätteiden joukkoon, joskus ostan ei niin eettistä suklaata jne. Ja koen, että olen ristiriidassa arvojeni kanssa ja joskus häpeilen vaikka sitä suklaapatukkaa tai ulkomailta tuotua vesimelonia. Se, onko häpeily tarpeellista, onkin sitten taas sellainen juttu, että siitä voisin kirjoittaa kirjasarjan ja varmasti moni olisi eri mieltä kanssani. Toivon, että mahdollisimman moni miettisi näitä asioita ja punnitsisi niitä omassa arjessaan, mutta en tarkoita painostaa.

Olisi kiva kuulla mitä asioita elämässäsi olet muuttanut kestävämpään suuntaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *