Kansainvälinen skolioosikuukausi

Kesäkuu on kansainvälinen skolioosikuukausi, jonka tarkoituksena on levittää tietoa skolioosista.

Skolioosi tarkoittaa selän vinoutumista ja minun tapauksessani selkä tekee kolme mutkaa, ylä-, keski- ja alaselässä, ja kiertyy ns. korkkiruuville.

Minulla todettiin idiopaattinen skolioosi ala-asteella. Kouluterveydenhoitaja mittaa kouluterveystarkastuksessa selän vinoutumista skoliometrillä. Idiopaattisen skolioosin syntyä ei tiedetä. Skolioosi voi tulla myös esimerkiksi tapaturman tai geenivirheen seurauksena.

Yläasteelle siirryttyäni minulle valmistettiin korsetti, joka olisi hidastanut skolioosin etenemistä. Korsettia tulisi käyttää 23 tuntia vuorokaudessa ja yleensä vähintään kahden vuoden ajan tai kunnes pituuskasvu on päättynyt. En kuitenkaan pystynyt käyttämään korsettia, koska se yksinkertaisesti ahdisti ja ällötti minua. Minua varoiteltiin, että kaverit saattavat alkaa kiusaamaan korsetin takia, mutta itse sain kavereilta tukea asiassa.

Minulla skolioosi aiheuttaa jatkuvaa selkäkipua, mihin tavan Panadol ja Burana eivät riitä. En kuitenkaan halua käyttää vahvempia lääkkeitä ja Panadolia ja Buranaakin joudun tauottamaan vatsahaavan takia. Yläselän eli rintarangan kivut ovat minulla pahimpia, mutta kolmen vuoden takaisen pomppulinnatapaturmani jälkeen lanneranka on aiheuttanut eniten ongelmia. Tapaturman jälkeisissä magneettikuvissa lannerangasta löytyi pullistumia, rappeumaa ja ruston repeämä. Lisäksi si-nivel oli vinossa. Skolioosin takia toinen olkapääni on virheasennossa ja olkapää kipeytyy nostaessani kättä vaakatasoa ylemmäs (esim. astioita kaappiin nostaessa). Hoitotyötä tehdessäni olkapää oli jatkuvasti kipeä, koska vaippoja säilytettiin vessoissa yläkaapeissa ja juurikin kipeän olkapään puolella.

Minulla skolioosi näkyy ulospäin jonkin verran. Toinen olkapääni on alempana ja ns. ”hukkuu” selkääni, toinen lapaluu törröttää ja selkäranka näkyy vinona ja mutkittelevana. Lisäksi oikea kylki tulee ulospäin ja rintalastani vasen puoli ulkonee hieman. Rintaliivien pitäminen on todella epämukavaa, eivätkä ne pysy paikoillaan skolioosin takia. Nämä aiheuttaa myös hengityksen kanssa ongelmia.

Skolioosia voi suoristaa leikkauksella, poraamalla pultteja ja kiinnittämällä tangon selkärankaan pitämään rankaa suorassa. Tähän en kuitenkaan lähde, sillä sen onnistumisprosessi kohdallani oli 30% luokkaa ja selkä pitäisi jäykistää kokonaan, jolloin tietenkään se ei taipuisi ja vaikeuttaisi monia arkisia askareita.

Ryhtini on surkea istuessa, mutta minulle on turha sanoa ”oikaiseppa ryhtisi”, sillä se sattuu ja kipeyttää selän pitkäksi aikaa. Istuminen ylipäänsä on tuskallista ja vaihdankin asentoa vähän väliä. En kuitenkaan kehtaa esimerkiksi koulussa nousta seisomaan ja venyttelemään kesken tunnin. Pieksämäen seurakuntaopistolla oli sähköpöytiä, mutta liian harvoin tuli niitä hyödynnettyä.

Parhaimmaksi avuksi selän ongelmiin olen kokenut kalevalaisen jäsenkorjauksen. Ensimmäisen käynnin jälkeen sain vasemman lavan auton selkänojaan kiinni ja vasemman käden sormet yltivät kunnolla rattiin. Lisäksi kivut vähenivät huomattavasti ja sain enemmän liikkuvuutta selkään. Myös hengitysoireet helpottuivat. Kalevalainen jäsenkorjaus on kuitenkin sen verran arvokasta, että en ole pitkään aikaan päässyt hoidossa käymään.

Lisäksi liikunta on ollut todella tärkeä osa skolioosin hoidossa. Lihaskunnon lisäksi teen liikkuvuusharjoituksia. Tapaturman jälkeen minulla oli pitkä tauko kaikesta liikunnasta, mutta vähitellen olen lisännyt liikuntaa ja nyt liikun jo varsin paljon toki kroppaa kuunnellen. Baletissa joudun joitain liikkeitä jättää tekemättä, mutta nyt olen innostunut barresta, joka on huomattavasti selkäystävällisempi.

Voit lukea lisää skolioosista osoitteessa https://selkakanava.fi/idiopaattinen-skolioosi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *