Voikukkasiirappi

Voikukkien kukinta-aika on kohtuu lyhyt, joten nyt en aikaillut, kun alkoi netissä vilisemään voikukkasiirapin ohjeita. Lähes kaikissa kuitenkin käytettiin sitruunahappoa, mitä pyrin välttämään, joten tein jonkinlaisen kompromissin ja loin oman reseptin (jossa sitruunahappoa on hieman, hillosokerissa). Pelkällä sokerilla seos ei saennut tarpeeksi.

Voikukissa piileskelee paljon pieniä hyönteisiä ja moni ohje neuvookin liottamaan kukkia ensin. Itse tein ensimmäisen ja viimeisen kerran niin, koska ei ne hyönteiset mihinkään lähteneet ja toisekseen kukkien nyppiminen on työläämpää kosteina.

Vihreä kitkerä kanta lähtee helposti irti pyöräyttämällä. Siirappiin käytetään vain kukan keltainen osa, mutta pienet vihreät terälehdet eivät haittaa.

Ja itse ohjeeseen:

Reilu litra keltaisia kukkia, litra vettä, 800g sokeria, 200g hillosokeria

Kiehauta kukat ja keitä noin kuusi minuuttia. Siivilöi kukat pois ja kuumenna neste kiehuvaksi. Lisää sokerit ja anna poreilla 15-30 minuuttia, kunnes neste on siirappimaisen paksua.

Hunajaisen makuista! Kannattaa huomioida, että voikukka voi allergisoida. Itsellä alkoi huulia ja suuta pistellä.

Huomenna on aika kuukausittaisen yhteispostauksen. Siinä vähän lisää juttua villiyrteistä.

Jos villiyrtit ja niiden hyödyntäminen kiinnostaa enemmänkin, alkaa seuraava Tutustu villiyrtteihin-verkkokurssi 8.6. Kurssin hinta on 39 euroa (sis. alv) ja osallistujat saavat erittäin kattavan paketin kahdeksan eri villiyrtin tunnistamisesta, hyödyntämisestä, näköislajeista, huomioitavista asioista ja paljon muusta. Ilmoittautuminen sähköpostilla luontoanne@luontoanne.fi. Kurssin materiaalit ja oppimisympäristö jäävät käyttöösi kurssin päätyttyäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *